BLOG #5: Van Stress in 7 Stappen naar Gezonde Ontspannen Balans

BLOG #5: Van Stress in 7 Stappen naar Gezonde Ontspannen Balans

BLOG #5: Van Stress in 7 Stappen naar Gezonde Ontspannen Balans [incl. GRATIS Zoomgesprek t.w.v. € 77.-] 

Gepubliceerd op  LinkedIn 7 februari 2022   

Stress, irritatie en boosheid is bijna niet uit ons leven weg te denken. Vanuit ons zelf realiseren we ons vaak niet dat ons heftige gedrag, ook stress op zich, de organen min of meer ziek maken. Door langzame gewenning aan externe belasting ben je je niet meer bewust van de impact op je organen. 

Externe belasting is bijvoorbeeld: diverse electro stralingen, luchtverontreiniging, ziektes en stress in de planeet standen of op je werk. Niet alle stressfactoren kunnen we uit sluiten. Wel kunnen we ons lichaam ontlasten door onder andere de juiste implementatie van de beste kennis van gezondheid voor specifiek jouw lichaam, geest en ziel! 

Ik neem je graag mee op de wonderlijke reis om bewust zelf het roer over je gezondheid in handen te nemen. Je ontdekt het eenvoudige energie-denken achter de 5 Elementen theorie. Deze leer van gezondheid ontstond ongeveer 400jaar. v.Chr. in China. Zij weerspiegelt het ritme van de natuur in haar volle breedte: landbouw, voeding , psychologie en astrologie. Met dit heldere handvat zorg ik nog altijd voor onze eigen gezondheid en help ik anderen. 

Ik leg je eerst een paar principes uit voordat ik vertel wat je voor je gestreste lever kunt doen voor meer rust. De 5 Elementen theorie wortelt in het begrip van het oneindige samenspel van jin en jang. Yin of Jin energie is uitzettende energie (hemel, water, bloemen, fruit). De Yang of Jang energie is samenballende of inkrimpende energie (aarde, zout, wortels, dierlijk). 

Uit het voortdurende samenspel van deze twee complementaire tegengestelden ontstaan ook het Hout, Vuur, Metaal en Water. De Aarde werd aan deze elementen toegevoegd om een al-omvattend, dynamisch systeem van evenwaardige rangschikking te creëren. Dit wordt in onderstaand schema voorgesteld. Buiten de ring volgen we de cirkels rechtsom in de richting van de wijzers van de klok. Deze richting is de voedende energie. Als je gestrest bent of in een omgeving met veel stress zit, is er teveel voeding op je Lever. Wat kan je dan doen of laten? 

Hier onder vind je 7 stappen. 


 1. DE KLEUR : Bij de lever hoort de kleur groen. Het is altijd heel heilzaam om een wandeling in de natuur te doen en elke dag minstens 30 minuten. Deze natuurgroene kleur werkt rustgevend. Ook groene kleding dragen kan je helpen om kalmer te zijn.
 2. DE GEUR: Je bent het je misschien niet zo bewust, maar je hele systeem reageert op alle prikkels. Geur is een van die prikkels die je lever ook extra kan stimuleren, vooral scherpe geuren, maar ook sigarettenrook (ook al rook je zelf niet). Gebruik wat vaker een geurkaars of wierrook met zachte geur zoals lavendel.
 3. HET WEER en JAARGETIJDE: Intuïtief ben je misschien een liefhebber van wind en strom. Flink uitwaaien aan zee zal je vermoedelijk erg goed doen als je last van stress hebt. Wind en storm horen volgens de 5 Elementen theorie bij de lever. Ook de lente zal je goed doen met haar frisse opgaande energie en het is heerlijk om het zachte zonnetje te genieten.
 4. EMOTIE: Hoe meer gestrest je bent, des te geïrriteerder kan je zijn. Ook zal je makkelijk boos zijn en roepen. Als je een kort lontje hebt, is je lever overvoerd en omdat je nu naar je lichaam luistert, zal je buiten een rondje om lopen, meer rust nemen of jezelf op een andere manier kalmeren.
 5. VOEDSEL: De lever stapelt het voedsel op en verdeelt het over het hele lichaam. Ook is de lever betrokken bij de opbouw en afbraak van het bloed, filtert gifstoffen uit het bloed en maakt gal van uit bloed. Als de lever overladen is (stess) blijven gifstoffen achter, ontlading vindt onvoldoende plaats (waardoor humeur). Haaruitval en oog stoornissen kan door de lever komen. Wees voorzichtig met alkohol, azijn, scheikundig bewerkt voedsel, olie en vlees.
 6. SMAKEN EN THEE: Bij de lever hoort de smaak zuur, maar die van azijn is te scherp als je gestrest bent. Eten of drinken met een beetje citroen kan verkwikkend zijn. Kruidenthee die die niet lekker of slecht ruikt, is niet geschikt voor je. Wel eventueel een die lekker ruikt, maar slecht smaakt. Kies zacht geurende theesoorten waar bijvoorbeeld lavendel in zit, een weinig valeriaan of kamille.
 7. TIJDSTIP van de DAG: Als je in evenwicht bent houd je van de ochtend. Je staat graag vroeg op. Wanneer je lever overbelast is wordt het zelfs moeilijk om op tijd je bed uit te komen. Zorg wel voor je rust en mediteer minstens 3 x per dag 5 minuten. Ga rond 22:00 uur naar bed en sta steeds 15 minuten eerder op. Als de stress verminderd is zal je de vroege ochtend weer meer gaan waarderen.


HERKEN JE EEN VAN BOVENSTAANDE STAPPEN of HEB JE EEN AANVULLING? 

Hier komen de 7 stappen nog een keer op een rij: 

 1. DE KLEUR 
 2. DE GEUR 
 3. HET WEER en JAARGETIJDE
 4. EMOTIE
 5. VOEDSEL
 6. SMAKEN EN THEE
 7. TIJDSTIP van de DAG

Nu ben ik benieuwd.. 

WELKE VAN DE 7 STAPPEN SPREKEN JE AAN EN WAAROM ? 

Ik geloof in het principe van “Eerst Geven” en om deze intentie kracht bij te zetten, heb ik een cadeau voor iedereen die deze blog interessant vindt. 

Klik hier voor een GRATIS Zoomgesprek [Ter waarde van € 77.-]. 

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reacties! 

En wil je a.u.b. deze blog met jouw relaties hier op LinkedIn delen? Dat waardeer ik enorm en alvast reuze bedankt! 

Ik hoop je gauw te ontmoeten EN voeg me gerust toe aan jouw netwerk 😊 

Graag verwijs ik ook naar de blog van Wim van den Assum over hetzelfde onderwerp. Je vind blog 23 bij uitgelicht op zijn profiel. 

Hartegroet, 

Over Marianne Witmer : 10-4

Gepassioneerde Entrepreneur, Expert Duurzame Macrobotische Voedingskennis, Executive Lifetime Coach en Mentor, Shiatsu, Klank en Healing, Oprichter van de O.E.R.-, M.E.S.S.- en de S.O.L.V.E. Methode. Ik help jou, Moeder en Zelfstandige Onderneemster, van Stress chaos en hoofdpijn naar je stralende gezondheid, balans en creativiteit. Dankzij je tijdwinst geef je je Onderneming een krachtige boost naar meer winst. 

Ik geloof dat we een Krachtige, Liefdevolle en Positieve Wereld creëren door ons Innerlijk Wezen te Herkennen, onze GENEESKRACHT te hervinden, te laten groeien en met onze Helderheid elkaar Aan te Raken en te Ondersteunen. 

Ik beloof dat we onze Online en Offline Netwerken opbouwen en onderhouden voor Duurzame en LANGE TERMIJN Win-Win Relaties, voor onze gezamenlijke GEZONDHEID en ONDERNEMINGEN VANUIT HET HART. 

Mijn missie is om ieder jaar 10.000 moeders met een Onderneming te helpen naar Meer en Blijvende Gezondheid, Meer Inspiratie, Creativiteit en Leiderschap, om energiek Meer Winst met hun Bedrijf te genereren. 

Maak je Sterk en Vier je Zegeningen, Elke Dag.   

🍀  Marianne Witmer  🍀  

Regressietherapeut, Holistische Transitiecoach, Expert Vitaliteit & Voeding. Met mijn O.E.R.M.E.S.S.methode Van Onrust, Buikpijn, Slapeloze Nachten + Piekeren Snel naar Gezond en Energiek. Contact mij 

 

Reactie plaatsen